
NOTICE TO ALL USMS MEMBERS FROM THE USMS RULES COMMITTEE 
September 10, 2015 

INTERPRETATION OF 101.5.2, FREESTYLE IN IINDIVIDUAL MEDLEY AND 
MEDLEY RELAY 

 
1. FINA originally issued an interpretation for officiating the freestyle portion of the IM and 

medley relay on June 1, 1997.   
2. FINA issued an additional interpretation of the freestyle portion of the IM and medley 

relay, specifically regarding backstroke, on August 23, 2015. 
3. USMS will follow both interpretations as published by FINA and subsequently published 

by USA Swimming on September 8, 2015. 
 
See the text below, including FAQ, as published by USA Swimming. The USMS rule reference 
number and text of the rule are the same as USA-S. 
___________________________________________________________________________________________ 
 
1. On August 23, 2015, the FINA Technical Swimming Committee provided the following 
interpretation of FINA rule SW 9.1 (Medley Swimming): 
 
“FINA Technical Committee Medley Interpretation 
 
According to SW 9.1 each of the strokes must cover one quarter (1/4) of the distance. Being 
on the back when leaving the wall for the freestyle portion of the medley is covering more 
than one quarter of the distance in the style of backstroke and is, therefore, a 
disqualification. Backstroke swimming is only defined as being on the back.” 
 
2. The Technical Swimming Committee provided the following additional clarification. Being in 
a position towards the back and moving through the water after a swimmer leaves the wall 
constitutes performing backstroke. 
 
3. Effective immediately, the above interpretation shall be in effect as it pertains to USA 
Swimming Rule 101.5.2 
 
4. On June 1, 1997, the FINA Technical Committee issued the following interpretation regarding 
medley swimming. This interpretation remains in force. 
 
When a swimmer has traveled a sufficient distance that the official can with certainty judge 
that the competitor is swimming in the style of butterfly, breaststroke or backstroke, then a 
disqualification is appropriate.  
______________________________________________________________________________ 
 
 
FAQ REGARDING THE FREESTYLE LEG OF THE MEDLEY SWIMMING EVENTS. 
 
1. Is a swimmer who leaves the wall in a position at or past vertical toward the breast and 
performing butterfly kicks considered to be performing butterfly and thereby be in 
violation of the rules? NO – for a swimmer to be considered to be swimming in the style of 



butterfly, they would have to perform butterfly kicks as well as a double arm pull and recovery 
over the water. 
 
2. Is a swimmer who leaves the wall at or past vertical toward the breast and performs a 
breaststoke kick and then a breaststroke pull in violation of the rules during freestyle leg of 
a medley event? YES – even though the swimmer violated the breaststroke rules which require 
the stroke cycle to be a pull – then kick, the swimmer would be swimming in the style of 
breaststroke since they performed both a breaststroke pull and a breaststroke kick which are the 
fundamental elements of breaststroke. 
 
3. Is a swimmer who rolls to a position toward their back after leaving the wall during the 
freestyle leg of the individual medley or medley relay to fix their goggles (or any other 
reason), in violation of the rule? YES - If the swimmer is moving through the water in a 
position toward the back during the freestyle leg of a medley race, they should be disqualified 
since they swam backstroke for more than ¼ of the medley race. 


